4 Interessante MBTI cases (gebruikt op EMS HUB)

Reacties welkom !

Rudy (ESTJ) is baas over een team van 4 personen:
-Sonia (INFP)

-Wim (ISTP)

-Hendrick (ENFJ)

-Marie (ESTJ)


Casus 1
Rudy en zijn team moeten brainstormen over een nieuw concept voor rekrutering. Het bedrijf verliest al een tijdje de "war for talent" van de concurrentie, en leeft met een "we hebben alle gekende methodes en processen al geprobeerd"- gevoel
Alvorens het zover is, praat Rudy eerst  met zijn HR consultant; een vorige brainstorming was niet zo goed verlopen omdat hij de indruk kreeg dat niet iedereen voldoende meedeed of interesse had; hijzelf houdt overigens ook niet zo van brainstormings. Hij vraag u om advies, omdat jullie meer dan hij expert zijn in "persoonlijkheidsvoorkeuren"

Casus 2
Rudy werft nieuwe collega Els aan (ISFP), voor zijn team. Els is nog erg junior, net van de hogeschool, en zal veel goede begeleiding nodig hebben. Rudy heeft niet de tijd dat zelf te doen en verkiest iemand in het team te vragen om hem daarbij te helpen. Maar aan wie ??
Rudy komt naar zijn HR consultant, expert in MBTI, om advies…
Casus 3
Sonia heeft het "gehad" met Rudy, en hoewel ze zoiets liever niet doet, plant ze een meeting met hem om eens goed haar gedacht te zeggen:
Hij is dictatoriaal
Hij luistert nooit
Zijn kritiek is altijd "persoonlijk".
Hij verzuipt het team in processen, methoden, rapporten
Hij trapt alle mogelijke creativiteit, en thinking out of de box kapot
Waarom doet Rudy toch zo ??!!
Alvorens de moment supreme er is, praat ze met haar HR consultant: kan deze haar één en ander wat beter laten plaatsen ?
Casus 4
Marie en Sonia zijn privé goede vriendinnen; ze lijken wel perfect complementair…. Tot ze professioneel moeten samenwerken, dan heb ze vaak ruzie. Precies om deze reden heeft Rudy beslist van hen zoveel mogelijk op aparte projecten te zeggen, zodat de wegen niet kruisen, maar dat lukt niet altijd….
Er moeten een tiental mensen ontslagen worden over enkele dagen tijd en dit brengt met zich mee dat een goede planning en opvolging nodig zijn, en ook veel empathie: de ontslagen mensen mogen niet de indruk krijgen "keihard" op straat te zijn gezet. Die empathie mag natuurlijk niet verhinderen dat de boodschap "uw opzeg begint vandaag" duidelijk is.
Enkel Marie en Sonia zijn beschikbaar voor deze opdracht; ze zullen moeten samenwerken…
Rudy komt naar u voor advies: hoe moet hij de opdracht "verdelen"…

Karl Van Hoey
M: ++32495 88 3 4 5 6