Politiekers zorgen voor een wonde(r). 26/1/07

Politiekers zorgen voor een wonde(r).

Nu de autoritaire manier van leidinggeven ‘uit’ is, lijken veel managers zich vooral bezighouden met manipuleren, onderhandelen en netwerken – oftewel politiek – om dingen gedaan te krijgen. Veranderde organisatiestructuren hebben ertoe geleid dat kantoorpolitiek van bijzaak veranderd is in een van de grootste werkgerelateerde stressfactoren.

Tegelijkertijd moeten medewerkers steeds meer manipuleren en netwerken om hogerop te komen.

Uit een onderzoek onder 500 managers van een Brits onderzoeksbureau blijkt dat dezelfde managers die in 1998 nog helemaal geen last hadden van bedrijfspolitiek, dit nu een grotere stressfactor noemen dan werkdruk en leiding geven.

Democratie
Zes van de tien ondervraagde managers nemen ‘steeds meer politiek gedrag in hun onderneming’ waar. In de publieke sector is dat zelfs driekwart. De toename in bedrijfspolitiek valt samen met de afname van traditionele hiërarchische structuren ten gunste van meer democratische bedrijfsmodellen.

Spelletjes
Bovendien blijkt uit het onderzoek een toename van het aantal conflicten op de werkvloer. Vier van de tien managers zijn ervan overtuigd dat die toename vooral te danken is aan politieke spelletjes. Vooral slecht presterende bedrijven hebben last van bedrijfspolitiek en de daaruit voortvloeiende conflicten.

Is dit nu “erg” ?

Nee, dit is zonder meer “catastrofaal” voor een organisatie.

Echter, de lezer die mij al een beetje kent, zal zich nu ook aan een relativerende noot verwachten.

Inderdaad, ik ken heel wat managers die bijzonder veel politiek gedrag vertonen én gebruiken, maar precies in het VOORDEEL van hun organisatie. Meer zelfs, managers die hun job niet naar behoren kunnen uitoefenen ZONDER aan politiek te doen. Ze verrichten in alle discretie, achter de schermen, wonderen voor hun organisatie, en creëren dus zeker geen wonden.

De essentie van deze discussie is voor mij dan ook de volgende vraag: wat doe je met je kantoorpolitiek talent ? Je eigen (hidden) agenda dienen of je organisatie vooruithelpen ?

Jammer genoeg worden in de media en reed bestaande literatuur al te vaak en al te éénzijdig, uitsluitend die negatieve “ratten-zijde” van politieke spelletjes benadrukt, terwijl ik vele uitstekende managers ken die precies door hun politieke gaven, uitgesproken WIN WIN dossiers realiseren, zowel op individueel, team als op bedrijfsniveau.

Geen hond die hen daarvoor bedankt of feliciteert, het is “maar normaal” dat ze hun job goed doen. Jazeker, maar ze doen het wel via hun… politiek spel !