Wayne ? John Wayne ?? (17/12/06)

Wayne ? John Wayne ??

We zegden het al in onze vorige blog: leiders lijden al te vaak..

Op 13 december 2006 publiceerde HRSquare enkele noties uit een onderzoekvan professor Wayne Hochwarter van de Florida State University, over slecht leiderschap:"Slecht leiderschap rampzalig voor prestaties en gezondheid personeel."

Er wordt wel eens gezegd dat werknemers niet hun baan, maar hun baas verlaten. In die stelling zit een pak waarheid, zo toont dit onderzoek aan. Professor Wayne Hochwarter onderzocht wat werknemers vinden over de manier waarop bazen met hen omgaan en kwam tot bedroevende resultaten.

Het team van Amerikaanse wetenschappers ondervroeg 700 personen met uiteenlopende banen over hoe ze behandeld worden door hun leidinggevende. Bijna een derde (31%) van de respondenten vertelde dat hun meerdere hen in het afgelopen jaar wel eens ‘doodgezwegen’ had en bijna vier van de tien (37%) rapporteerde geen erkenning te krijgen wanneer die wel op zijn plaats was. Een iets hoger percentage werknemers (39%) stelde dat de leidinggevende zijn beloftes niet nakwam en meer dan een kwart (27%) merkte op dat de chef zich geregeld negatief uitliet over hen tegenover collega’s of managers. Leidinggevenden die inbreuk maken op de privacy zijn een probleem voor 24% van de respondenten en 23% meldde dat de baas anderen de schuld geeft van zijn eigen fouten en blunders.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven die niets ondernemen tegen slechte bazen, een heleboel problemen riskeren. Werknemers die verwikkeld zijn in een schadelijke relatie met hun chef hebben bijvoorbeeld vaker last van uitputting, spanning, stress en depressies. Bovendien vertrouwen ze hun overste niet, zijn ze minder geneigd om bijkomende taken op zich te nemen of over te werken en zijn ze minder tevreden met hun werk. Het team van Hochwarter ontdekte bovendien dat werknemers nog eerder ontslag nemen als ze ontevreden zijn over hun chef dan wanneer ze vinden dat ze te weinig verdienen.
Hebben wij een oplossing ?
Jazeker !
We kunner niet genoeg de naduk op leggen dat problemen met leiders, managers, tijd, onduidelijkheid, en gebrekkige organisatiestructuren geïntegreerd opgelost moeten worden. We hebben er zelfs een op eigen ervaring én onderzoek gebaseerde methode voor klaar liggen.
Nee hoor, dit wordt geen reclameblog, maar wel een stevige suggestie voor al wie zich in dit plaatje (h)erkent, om te stoppen met "het gaat niet want" - gedoe, en te starten met "moedig zijn": er is inderdaad moed voor nodig om binnen een organisatie de fundamentele problemen bloot te leggen en voorstellen van oplossing te doen.
Wacht niet tot het moet, begin er nu aan met moed ;-)
Karl Van Hoey